29 Mayıs 2009 Cuma

Dolmabahçe'ye Yakışmayan Mimari

Yıkılarak yeniden yapılması planlanan İnönü Stadyumu ile ilgili olarak Doğan Hasol önemli bir görüş belirtmiş.

Cumhuriyet gazetesinde "İnönü Stadı Yıkılamaz" ismi ile yayınlanan bu yazıya aşağıda yer veriyoruz.

Yukarıda yer alan yeni stadyuma ait görsel, devasa yapının tarihi ve doğal dokuya ne kadar aykırı olduğunu birkez daha gözler önüne seriyor.

Umarız Beşiktaş yönetimi de yapmış olduğu bu yanlıştan dönerek, kendilerine yakışan daha büyük, daha donanımlı, daha güzel ve en önemlisi konumu daha doğru seçilmiş bir yerde yeni stadyumlarına en kısa zamanda kavuşur.

***

Doğan HASOL / Cumhuriyet Gazetesi - 09.04.2009

İnönü Stadı Yıkılamaz!

Cumhuriyet döneminin simge yapıları birer birer yok ediliyor. Şimdi sıra Dolmabahçedeki İnönü Stadına gelmiş; İnönü Stadı yıkılarak yerine çok daha büyük, görkemli bir stat yapılacakmış! Konunun ayrıntılarına girmeden önce hemen şunu belirtelim: O stat yıkılamaz!

Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, yazılı ve görsel medyanın genel yayın yönetmenleri, spor müdürleri ve yazarlarıyla bir araya gelerek bu konuda bilgi vermiş, girişimlerin son aşamaya geldiğini söyleyerek medyanın desteğine gereksinme duyduklarını belirtmiş.

Bu toplantı ve sözlerin, ilgili kurumları, örneğin ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunu, ilgili belediyeleri etkileyip baskı altına almak amacını taşıdığı açık. Yoksa aklı başında hiçbir kurul, hiçbir belediye, hiçbir şehirci, hiçbir mimar İnönü Stadının yıkılmasına, yerine başka bir stat yapılmasına onay veremez. Veremez, çünkü stat Cumhuriyet döneminin önemli mimarlık yapıtlarından biridir ve üzerinde anıtlar kurulunca alınmış koruma kararı vardır.

Stadın tarihçesine bakalımİstanbulda futbol karşılaşmaları 1910’lu yıllardan başlayarak 1928e kadar eski Union Club ve Fenerbahçe sahasında, 1929-47 arasında da Fenerbahçe Stadyumu ile Taksim Topçu Kışlası avlusundaki Taksim Stadyumunda oynanmaktaydı. Bunlara ek olarak bir de Beşiktaştaki mütevazı Şeref Stadı vardı.

Taksim Kışlası yıkılırken ortasındaki futbol sahası da kaldırılınca, İstanbula çağdaş bir stadyum yapılması gündeme geldi. 1939da ünlü İtalyan mimar Vietti Violi İstanbula çağırıldı. Stadın temeli onun projesine göre 19 Mayıs 1939da atıldıysa da 2. Dünya Savaşı nedeniyle inşaatı sürdürülemedi. 19 Mayıs 1943te yeniden temel atıldı. Stat 27 Kasım 1947 günü Beşiktaş-AİK (İsveç) maçıyla açıldı. 1950’de iktidara gelen Demokrat Partinin ilk işlerinden biri stadın “İnönü” olan adını 1952’de Mithatpaşa Stadışeklinde değiştirmek olacaktı. Devran değişti; yıllar sonra stat 1973te yeniden İnönü Stadı oldu.

Dolmabahçe Sarayının hemen arkasına, eski Hasahırların (Istabl-ı Amire) yıkılmasıyla yapılan stadın yeri hep tartışmalı olmuştur. En tutarlı itiraz stadın yapımından yıllar sonra Çelik Gülersoydan gelmiştir. Şöyle diyordu Gülersoy: Stadın önce kendisi yanlıştır. Dünyanın hiçbir yerinde bir sarayın karşısında stadyuma yer verilmemiştir. (Ayrıca) Ana trafik damarının üzerinde ulaşımı da engelleyen bir kalabalık fabrikasıdır. O yüzden stadın kendisi bir şehircilik yanlışıdır.

Gerçekten de stadın yeri yanlıştır. Hele bugünün koşullarında Nüfusu 15 milyona yaklaşan bir şehrin merkezinde, en önemli saraylardan birinin dibinde yer alan stadı yıkıp yerine çok daha büyüğünü yapmak şehircilik açısından affedilmez bir hata olur.

Belirtildiğine göre, 42 bin kişilik yeni stat Dolmabahçe ve çevresini de kalkındıracakmış. Metro durakları ve meydanları içinde bulunan yürüyüş alanlarıyla kolay bir ulaşım sağlanırken statta aynı zamanda çok amaçlı sergi alanı, otopark, yemek alanlarıyla denize bakan bölgede teraslı restoranlar bulunacakmış. Kapalı alanın içinde de 5 bin kişilik konserler için bir arena Böylece Dolmabahçe kalkınacakmış. Tam da, şehircilik açısından orada yapılmaması gerekenler anlatılıyor.

İstanbul, böyle bilim dışı uygulamalarla kemirile kemirile çarpıklaştı. Hasahırların yerine stat, sarayın bahçesine dev boyutlu bir otel konduruldu. Hemen yamaca da bunların tümünü, sarayı, camiyi, saat kulesini ezen zorba bir gökdelen dikildi; yeşil yok edildi. Şimdi anlaşılan, o bölgede ikinci tur başlıyor: Yıkıp daha büyüklerini yapma turu Egemen göçebe kültürü yalnızca günü yaşıyor, geçmişi yok etmekten çekinmiyor. Yıkılmak istenen, Cumhuriyetin simge yapılarından biriymiş Kimin umurunda?

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi

28 Mayıs 2009 Perşembe

Asymptote Mimarlık Web Sayfası

Asymptote Mimarlık ile ilgili diğer çalışmalara, ofisin web sitesinden ulaşabilirsiniz.
http://www.asymptote.net/frameset.html

Abu Dabi Yas Otel - Asymptote Mimarlık

New York merkezli Asymptote Mimarlık tarafından Abu Dabi'de tasarlanan Yas Otel tamamlanma aşamasında. Aldar Properties PJSC tarafından yapılan 500 yataklı otel yaklaşık 85.000m2 alana sahip. Otel Formula 1 Abu Dhabi Grand Prix'si ile aynı tarihte 30 Ekim 2009'de açılacak.

New York-based Asymptote Architecture nears completion of The Yas Hotel project in Abu Dhabi, UAE. The Yas Hotel is a 500-room, 85,000-square-meter complex now under construction by Aldar Properties PJSC. Asymptote was awarded the commission to design the buildings and environs from a closed competition two years ago targeting an opening date of October 30, 2009 to coincide with the Formula 1 Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix.

Kaynak: Archi-Europe

27 Mayıs 2009 Çarşamba

Stokholm Slussen Masterplan Foster+Partners'ın

Stokholm Merkezi'nin Masterplanı Foster+Partners'ın.

Stokholm'ün Merkezi'nde yer alan liman bölgesi'nin dönüşümüne yönelik masterplan Foster+Partners ve Berg Arkitektkontor (C.F. Møller Mimarların iştiraki) tarafından hazırlanacak. Öneri ile Södermalm adaları ve Gamla Stan bağlantısının kurulması ve tarihi katmanlar ortaya çıkarılarak, bölgenin yeni bir yapıya kavuşması sağlanmaya çalışılıyor.

Foster + Partners appointed to design Slussen masterplan in central Stockholm. Foster + Partners and Berg Arkitektkontor, part of C.F. Møller Architects, have been appointed to design a masterplan for the heart of Stockholm, transforming the waterfront area of Slussen from an urban aberration to a popular destination. The proposal will bring new life to the area, linking the islands of Södermalm and Gamla Stan and stripping away the layers of history to reclaim a valuable city quarter.

Kaynak: Foster+Partners

26 Mayıs 2009 Salı

Japon Mimar Toyo Ito'nun Tasarımı

Japon mimar Toyo Ito'nun Tayvan'da güneş enerjisinden yararlanan stadyumu tamamlandı. Tayvan Kaohsiung'ta bulunan stadyumun çatısı 8844 adet güneş enerjisi paneli ile kaplı. Temmuz ayında başlayacak olan Dünya oyunlarına ev sahipliği yapacak stadyum 55.000 seyirci kapasiteli olup 150 milyon dolara tamamlanmış. 14155 m2 güneş paneli kaplaması içeren çatı yıllık 1.14 gigawatt enerji üretebilecek kapasitede.

Construction is finished for Japanese architect Toyo Ito’s solar powered stadium in Taiwan. The stadium’s roof is covered by 8,844 solar panels. The stadium is located in Kaohsiung, Taiwan and it was built to coincide with the opening of the World Games, to be held this July. The ‘World Games Stadium’ holds 55,000 spectators and it cost $150 million to build. The stadium will hold the record for largest solar-powered stadium in the world with it’s 14,155m2 roof. It could potentially generate 1.14 Gigawatt hours of electricity every year, enough to power up to 80% of the surrounding neighborhood.

25 Mayıs 2009 Pazartesi

Divriği Külliyesi Fotoğraf Sergisi İçin Son Hafta

28 Nisan - 29 Mayıs 2009 İTÜ Mimarlık Fakültesi

Dünyanın en önemli mimari yapıtları arasında kabul edilen ve UNESCO’nun dünya mimari anıtları listesindeki tek Türk anıtı Divriği Külliyesi, bir fotoğraf sergisiyle İstanbul’a taşınıyor.

Anadolu’da Selçuk döneminden kalan Divriği Külliyesi’ni İstanbullu tarih ve sanatseverler ve aydınlarla buluşturacak Cennetin Kapıları fotoğraf sergisi, 28 Nisan - 29 Mayıs 2009 tarihleri arasında Taşkışla’daki İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde gerçekleştiriliyor. Detaylarındaki ihtişamı göz önüne sermek amacıyla devasa boyutlardaki fotoğraflarla sergilenecek Divriği Hazinesi, mimari konsept, anıtsal heykel nitelikli bezemesi ve benzeri olmayan yontularıyla dünya sanat tarihinde Türkiye ortaçağ sanatının en önemli yapıtlarından kabul ediliyor.

Fotoğraflarını Mimar Cemal Emden’in çektiği Cennetin Kapıları sergisi 1965 yılından beri Divriği Külliyesi hakkında kitaplar ve yazılar yayımlayan Prof. Doğan Kuban’ın danışmanlığında Mimar Basri Hamulu tarafından gerçekleştiriliyor. Sergi, yapının taçkapılarının yok olma tehlikesine karşı bir kamusal duyarlık oluşturmak amacıyla düzenleniyor.

Bilgi için:
Selin Çıkınoğlu
Artı İletişim Yönetimi
T: 0212 296 69 10
E: info@artipr.com

Shenzhen 4 Tower in 1


Ofis yapısı kompleksi tasarımı olan "Shenzhen 4 Kule 1" yarışması oybirliği ile Steven Holl Mimarların.

Steven Holl Architects have been selected as the winning firm for the design of the master plan of the "Shenzhen 4 Tower in 1" competition by unanimous decision. This competition was for an office tower complex around the new Shenzhen Stock Exchange Headquarters located in Shenzhen's Futian commercial business district.

24 Mayıs 2009 Pazar

Yes is more...

Danimarkanın en çok tartışılan ve en çok üreten önemli mimarlık ofislerinden BIG grubunun çalışmaları 21 Şubat - 31 Mayıs 2009 tarihleri arasında Danimarka Mimarlık Merkezi'nde düzenlenen YES IS MORE isimli sergide yer alıyor.

Serginin kitabı YES IS MORE, klasik mimarlık monografisinin ötesinde popüler kültürün bir manifestosu olarak ortaya konmuş.




Kitap ile ilgili bilgiler:
YES IS MORE
BIG - Bjarke Ingels Group
Softcover: 400 pages
Yayımcı: BIG (20 Feb 2009)
Baskı: 2nd
ISBN: 9788799298808
Dil: İngilizce
Boyutlar: 17cm x 25 cm

23 Mayıs 2009 Cumartesi

Nasıl yani?

Gazetelerdeki bir ilana göre yaşayan 10 büyük mimardan biri olarak nitelendirilen Ken Yeang,

Venedik'ten esinlenmiş,


Bahçeşehir Tulip Turkuaz'da bu yapıyı tasarlamış.


Ya bir reklamcılık fiyaskosu ya da bir tasarım beceriksizliği.

22 Mayıs 2009 Cuma

Lego ile mimari başyapıtlar

Lego, mimari başyapıtları ellerinizle inşa etmenizi sağlayacak yeni serinin tanıtımını yaptı. Az parçadan oluşacağı gözüken, içinde montaj çiziminin yanı sıra eser ile ilgili bilgilerin de bulunduğu bir kitapçık ile sunulacak olan bu Lego'lar çocuklardan ziyade meslek profesyonelleri için koleksiyon değeri taşıyacak sanırım!

5 Mayıs 2009 Salı

Snøhetta



Avrupa Komisyonu ve İspanya merkezli Mies van der Rohe Vakfı tarafından ortaklaşa verilen Avrupa Birliği Çağdaş Mimarlık Ödülü, daha popüler adı ile Mies van der Rohe Ödülü’nün bu yılki sahibi, Norveç Oslo’daki Norveç Ulusal Opera ve Bale Binası ile Snøhetta oldu.

Opera ve Bale Binası ile ilgili ilginç bir de film var.
http://www.detail.de/artikel_opera-house-in-oslo_23460_En.htm

Dünya Mimarlık Festivali / 4-6 Kasım 2009 Barselona

Dünya Mimarlık Festivali 4-6 Kasım 2009 tarihleri arasında Barcelona'da yapılıyor.

Festivale dünyanın 70 ülkesinden 2000'den fazla delege katılıyor.

Festival ile daha ayrıntılı bilgiye festival logosuna tıklayarak ulaşabilir ve festival tanıtım filmini izleyebilirsiniz.


WAF is the only annual international architectural event to reward excellence in a fully interactive, inclusive live format. Through its unique entry and judging process and its cutting edge seminar and exhibition content, it is simultaneously a celebration of great architecture and an inspirational intellectual challenge to a major world profession.


World Architecture Festival Film from World Architecture Festival on Vimeo.

4 Mayıs 2009 Pazartesi

design jungle*

design jungle* İstanbullu bir tasarımcının mart 2009 tarihinde yayın hayatına başlayan tasarım günlüğü.

Site düzenli güncellemeleri ile dikkat çekerken, aksesuardan giyime, objeden mekana tasarım ile ilgili tasarımcının gezdiği, gördüğü, yaşadığı şeyleri bizlerle paylaşmasının heyecanını yansıtıyor.

Oldukça hoş bir görüntüsü olan sitenin tasarımı profesyonelce düşünülmüş ve kurgulanmış.

Tasarıma ilgi duyan herkesin birşeyler bulabileceği design jungle'a blog dünyasına hoş geldin diyoruz.

3 Mayıs 2009 Pazar

Mimarlar ve Şehirler... / Bekir Coşkun


İçimde aslında bir "mimar" yattığını düşünerek evimizin planlarını ben yaparım.

Kağıtlara uzun uzun çizerim.

Mutfak çatıda kalmasın, çatı bodrumda olmasın diye planlarıma numaralar koyarım.

Numaraları daire içine alırım. Yanlardan oklar çıkartarak "dikkat edilecek nokta...", "Unutma...", "Önemli..." gibi notlar düşerim.

Konuklarımız geldiğinde "plan projesini" onlara da anlatmak için sabırsızlanır, konuyu açmak için "Nerde oturuyorsunuz?"dan başlarım.

Zaten muhterem karım birazdan "Ev planını misafirlerimize anlattın mı?" der ve kendisi anlatmaya başlar.

Dinleyenler plan projelerimi çok beğenirler.

Karım, "Hadi dolabı nereye koyacağını da söyle" der... Dolap?..

Planda dolap olmasa da "Dolap... Kullanım bakımından şurada..." derim. Sonra...

Sonra kağıtlarım karışır, bir tanıdık mimar buluruz, o bize "plan projesini" anlatır, dinleriz. Arada bir "Dolabı nereye koyacağını söyle..." diye atılırım.

Mimar "Dolap... Kullanım bakımından şurada..." der...

*

Mimarlar... Doğa cömert olsa da, dünyanın en çirkin şehirleri bizimdir.

Ankara’yı, İstanbul’u, Antalya’yı, Bursa’yı, İzmir’i ya da herhangi bir kenti gezerken düşünürüm; bu çirkin kentleri kim yaptı?..

Bir mimarın imzası olmadan çivi bile çakılamayacağını hepimiz biliriz.

O zaman bu çirkinlikler kimin eseri?..

O çirkin binalar kimin?..

Bahçeli evleri kim apartmanlarla doldurdu da bahçeler yok oldu?.. O iki katlı evlerin önüne ve arkasına yüksek apartmanları kim dikti?.. Eczane dolabı gibi üst üste kutu kutu görüntüler kimin çizimi?.

Niçin insanlar güzel-zevkli evleri-sokakları görmek için yollara düşüp taa Safranbolu’ya, Beypazarı’na gidiyorlar?..

Peki iyi mimarların kötü mimarlara tepkisi yok mu?.. Kentlere karşı bir suç işleniyor aslında...

İnşaat tabelalarında plan-projeleri çizenlerin adları yazılı gerçi. Ama yapılar bittikten sonra da gözüken bir yerine onu çizen mimarın adı yazılmalı...

Ki herkes görsün...

Suçlu kim?.. Kim bizi bu çirkin yapılar arasında yaşamaya mahkûm etti...

Hürriyet Gazetesi 3 Mayıs 2009

2 Mayıs 2009 Cumartesi

Designboom


Tasarımcıları yakından ilgilendirecek oldukça hoş bir site designboom.

Sitede online tasarım kursları, yarışma duyuruları, söyleşiler gibi alt başlıklar yer alırken, tasarım ürünleri satışları da yapılmakta.

Siteyi takip etmek isteyenler için bundan böyle ARCHI-SMLXL altında linkimiz yerini alacak.

Kolokyum.com

Denizli Belediyesi Hizmet Binası ve Çevresi Mimari Proje Yarışması kolokyumu videoları Kolokyum.com isimli "Açık Kaynak Mimarlık Paylaşım" sitesinde yayınlanmakta.

Kolokyum videoları ve yarışmanın birincisi olan ekip başkanı Seden Cinasal Avcı ile yapılan röportaj siteye üye olunarak izlenebilir.

Son yılların en büyük katılımlı yarışması olan Denizli Belediyesi Yarışması 366 şartnamenin alındığı ve 274 projenin teslim edildiği oldukça ses getiren ve tartışma yaratan bir yarışma olmuştu.

Kolokyum sitesine ulaşmak için sitenin logosuna tıklayabilirsiniz.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Related Posts with Thumbnails