28 Aralık 2008 Pazar

Sarıkamış Şehitlerimiz İçin Buzdan Heykeller

Sarıkamış Harekatı'nın 94. yılı nedeniyle "Türkiye Şehitlerine Yürüyor" anma programı kapsamında, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde görevli 4 öğretim üyesi ile 15 öğrenci tarafından Sarıkamış Harekatı'nda donarak ölen 90.000 Mehmetçiğimizi temsilen kardan heykelleri yapıldı. Heykellerin yapımı için yaklaşık 100 metreküp kar kullanıldı. Yapımı 2 gün süren heykellerin eriyene kadar kayak merkezinde sergileneceği bildirildi.

Ayrıca Kars Valiliği ve www.360tr.com Multimedya Grubu'nun hazırladığı proje ile de harekâtın yaşandığı cephe ve şehitlik, 3 boyutlu panoramik fotoğraf teknolojisi ile internet ortamına taşındı.

Kar/altı Hayatlar - Sarıkamış adı verilen proje kapsamında hazırlanan fotoğraflara tıklayarak ulaşabilirsiniz. (http://www.360tr.com/sarikamis/)

22 Aralık 1914 tarihinde Sarıkamış'ta Şehit Olan 90.000 Mehmetçiğimizi Saygıyla Anıyoruz.


Sarıkamış gazilerinden Balıkesirli Mehmet oğlu Ahmet Ağa anlatıyor:

24 Aralık'ta Sarıkamış'a doğru yürüyüşe geçen askerlerimiz, gece dağa tımanmaya başladılar. Şiddetli soğuk, korkunç tipi altında gecenin karanlığında birbirlerine tutuna tutuna, karlara bata çıka yol almaya çalıştılar. İliklerine kadar titreten tipinin şiddeti karşısında üzerlerindeki soğuk yüzü görmemiş yazlık kıyafetleriyle yürüdüler. Yol yokuş bitmek bilmiyor, kara saplanmış ayaklara geçit vermiyordu... Yol bitmeli, kar aşılmalıydı; nasılsa her gecenin bir sabahı vardı. İşte bu gece yürüyüşü sırasında önce gözler donmuş, kör olduğunun kimse farkına varamamış, sabahın ilk ışıklarını görememiş, hala gece karanlığı devam ediyor zannetmişlerdi. Yüreklerinin aydınlığında yürümeye çalışmışlar. Yollarını aradılar, kara saplandılar ve geride kalmaya başladılar. Geride kalanlar yavaş yavaş donuyordu. Kapkara gecenin sabahını göremediler. Sağ kalan bir kaç asker için bir daha sabah olmadı. Sarıkamış'a yaklaştılarında kar erimemiş ama onları eritmişti. Soğuğa bir de açlık eklendi. Erzak getiren birliklerin askerleri de donarak öldüğünde; açlık sağ kalanları da perişan etti. İnanılmaz ama gerçekti; kalanlar ölene dek çarpıştılar... Çarpıştılar... Çarpıştılar... Yüreklerimize Gömüldüler...

Dediler ki;


"Vatanımız sabah aydınlığını görsün.
Bütün geceler bizim olsun."

Hiç yorum yok:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Related Posts with Thumbnails