6 Ocak 2009 Salı

Dünyanın 2009 Sanat Takvimi

Yeni yılın sanat takviminde Metropolitan Operası’nın 125’inci kuruluş ve Haydn’ın 200’üncü ölüm yıldönümü etkinlikleri dikkati çekiyor.

Avusturyalı besteci Franz Joseph Haydn’ın (1732-1809) 200’üncü ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen bir yıllık festival başladı. Klasik müziğe damgasını vuran isimlerden Haydn’ın yaşamının büyük bölümünü soylu Esterhazy ailesi için beste yaparak geçirdiği Avusturya’nın Eisenstadt kentindeki konserlerde, yıl boyunca, yapıtlarının büyük bölümü seslendirilecek. Esterhazy Sarayı’ndaki konserleri Riccardo Muti, Ton Koopman, Colin Davis’in de aralarında olduğu ünlü şefler yönetecek. Aralıkta ise 1777’de bestelediği Aydaki Âlemoperası çağdaş bir yorumla sahnelenecek.

11 Ocaktaki Altın Küre, 8 Şubattaki Grammy ve Avustralyalı aktör Hugh Jackmanın sunacağı 22 Şubattaki Oscar ödül töreni, 5-15 Şubatta düzenlenecek Berlin Film Festivali önemli sanat etkinlikleri. Pariste, haziran ayında ölen moda kralı Yves St. Laurentin mücevher, tablo ve kişisel eşyalarının satışa sunulacağı müzayede 23-25 Şubat’ta düzenlenecek.

Mart ayında New Yorkun simgelerinden Metropolitan Operası 125’inci kuruluş yılını 15 Martta usta tenor Placido Domingonun da yer alacağı çeşitli operalardan 26 sahnenin canlandırılacağı bir gala ile kutlayacak. Bob Dylan yeni albümü Tell Tale Signsın tanıtımı için 23 Martta, İsveçin başkenti Stockholmdeki konserle Avrupa turnesine, popun yaramaz kızı Britney Spears ise beş yıl aradan sonra ilk kez dünya turnesine 3 Mart’ta New Orleansta başlayacak.

17 yıl aradan sonra 78 yaşındaki Leonard Nimoyun canlandırdığı Mr. Spockve yeni Uzay Yolu filmi hayranlarıyla buluşacak. 13-24 Mayıs tarihlerinde Cannes Film Festivali önemli organizasyonlardan. Temmuz’da İngilterede 1990lara damgasınu vuran Blur Grubu, Londradaki Hyde Parkta, ayın ikisi ve üçünde konser verecek. Harry Potter serisinin altıncı filmi Harry Potter ve Melez Prens17 Temmuzda vizyona girecek. Londradaki Tate Galerisi, Turner ve Ustalarıbaşlıklı sergi için kapılarını 23 Eylülde açacak. Aralıkta da Stevie Wonder, Jackson Beşlisi, Diana Ross gibi ünlülerle çalışan Motown plak şirketi 50nci yılını Detroitteki Motown Tarihi Müzesindeki çeşitli etkinliklerle kutlayacak. (AFP)

Kaynak: 05.01.2009 Cumhuriyet Gazetesi


Hiç yorum yok:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Related Posts with Thumbnails